Tips Til At Holde En Billig Fest På Budget

·

, ,
Billig fest: fest på budget
Indhold

  Det er ikke altid nemt at holde en billig fest. Det kan nemlig hurtigt blive dyrt – og det er uanset, hvilken type fest der er tale om. De helt store fester som bryllupper, konfirmationer, runde fødselsdage, kobber-, sølv- og guldbrylluper løber hurtigt op i mange penge. Og det gør studentergilder, barnedåb, julefrokoster, sommerfester, osv. også. 

  Så hvad gør man lige, hvis man gerne vil holde en fest (hvad end det er for at fejre en begivenhed eller bare for hyggens skyld), men man ikke lige kan overskue den helt store regning? 

  Vi hjælper dig her med at danne et overblik over, hvordan du kan holde en billig fest på budget. 

  Need to have & Nice to have 

  Første step for at holde en billig fest på budget er at danne dig et overblik over, hvad der er essentielt for festen, og hvad der egentlig bare er ekstra. Lav en liste med “Need to have” og “Nice to have”.

  Den kunne f.eks. se sådan her ud: 

  Need to have: 

  • Lokale 
  • Service
  • Mad
  • Drikkevarer

  Nice to have:

  • Fysiske invitationer 
  • Pynt 
  • Køkken- og serveringspersonale
  • Musikere 
  • Natmad 
  • Fadølsanlæg 

  Du kan også finde en overordnede huskeliste til festen her.

  Billig fest på budget

  Billige festlokaler

  Når du holder en fest på budget, er det vigtigt, at du ikke allerede springer budgettet, når du skal finde et festlokale.

  Måske er du heldig, at du derhjemme har mulighed for at huse gæsterne til din fest? Det kan være en stor stue, i haven, garagen eller måske en lade. Og bor du i en andelsforening eller er medlem af en frivillig forening, så kan det være, du har mulighed for at leje et lokale meget billigt den vej igennem. 

  Sidder du nu og tænker, at det ikke kan lade sig gøre, så mist ikke modet! Der findes nemlig heldigvis mange gode og billige festlokaler, som stadig gør det muligt for dig at holde en fed men billig fest.

  De fleste vælger at leje et festlokale over to døgn, så der er tid til at rydde op dagen efter festen. Og langt de fleste steder tilbyder også en god rabat, hvis du lejer lokalet i over to døgn. På den måde er det ikke meget dyrere at leje et billigt festlokale i to døgn frem for et døgn. 

  For to døgn kan du finde mange festlokaler til omkring 3500 kr. Det kan måske stadig lyde lidt meget at betale for et festlokale, hvis du er på budget, men det er også muligt at finde billige festlokaler for under 2000 kr. Ja, faktisk ned til ca. 1000 kr. for to døgn! Langt de fleste festlokaler har også service, så du ikke behøver at leje glas, tallerkener og bestik. 

  Her kan du se et udpluk af gode, billige festlokaler, du kan booke direkte på Nuento

  Billig mad ud af huset

  Langt de fleste fester indebærer en portion god mad, som man rigtigt kan hygge sig over. Og det skal selvfølgelig ikke være nogen undtagelse, bare fordi du skal holde en billig fest på budget. 

  Man er nok nødt til at erkende, at mad til festen er en af de dyrere poster i budgettet, men der findes heldigvis et hav af muligheder, når det gælder billig mad ud af huset!

  Du kan f.eks. vælge at få en foodtruck ud til din fest, bestille helstegt pattegris med tilbehør, få lækker tapas eller noget helt andet – og det kan sagtens fåes for mellem 100-200 kr. per person (uden drikkevarer). 

  For at sammenligne ville mange selskabsmenuer på en restaurant koste omkring 400 kr. per person (uden drikkevarer).

  Her kan du se et udpluk af billig mad ud af huset, der kan bestilles på Nuento.

  Billige drikkevarer til festen

  Ligesom med maden er drikkevarer en af de poster, der er dyrest, når der skal holdes fest. 

  Mange der bor nede ved grænsen vælger at handle i Tyskland, da priserne er billigere end i Danmark. Men giver det egentlig mening, at køre til Tyskland, hvis du ikke bor tæt på grænsen? 

  Det kommer selvfølgelig an på, hvor meget du vil købe, hvor mange gæster I bliver, og hvad det koster i brændstof og slid på din bil.

  Men holder du bare øje med tilbudsaviserne i almindelige dagligdagsbutikker, så kan du sagtens handle billigt i Danmark.

  Hvis du skal holde fest på budget med 30 gæster, kan du faktisk købe drikkevarer for kun 2500 kr. – altså ca. 85 kr. per pers. hvis du holder dig til de lidt billigere alternativer.

  Hvor meget drikker mine gæster?

  Når du skal handle drikkevarer til din fest, er det rart at have en idé om, hvor meget folk plejer at drikke til fest. Du kender bedst selv dine gæster, men her er lige nogle tal, som du kan bruge til at læne dig op ad. 

  Velkomstdrik: 1 fl. til 7 gæster

  Man går ud fra at gæsterne drikker ca. 1 glas mousserende vin til velkomstdrik, og at en flaske har til 7 glas. 

  Hvidvin: 1 fl. til 5 gæster

  Man går ud fra at gæsterne drikker ca. 1,5 glas hvidvin til forretten, og at en flaske har til 8 glas. 

  Rødvin: 2 fl. til 5 gæster

  Man går ud fra at gæsterne drikker ca. 2,5 glas rødvin i løbet af middagen, og at en flaske har til 6 glas.

  Dessertvin: 1 fl. til 7 gæster

  Man går ud fra at gæsterne drikker ca. 1 glas dessertvin, og at en flaske har til 7 glas.

  Øl: 4 øl per gæst

  Det er ikke alle der drikker vin til maden – men det er heller ikke alle der drikker øl. Derfor kan du som tommelfingerregel regne med, at hver gæst i gennemsnit drikker 4 øl. Nogen drikker selvfølgelig mere mens andre drikker mindre.

  Sodavand: 3 sodavand per gæst

  De fleste vil til en fest holde sig til vin, øl og lignende, men der vil også ofte være brug for lidt sukker eller en lille pause fra alkoholet. Regn derfor med ca. 3 sodavand per person.

  DIY til fest

  Hvis du skal holde en billig fest på budget, kan du allerede godt begynde at gøre dig gode venner med gør-det-selv-projekter.

  Om du så er kreativ helt ind til knoglerne, eller du slet ikke har rørt en limstift siden folkeskolen, så er der en masse gode projekter, du kan kaste dig over!

  Bordpynt

  Pynt gamle krukker eller glas med snore, spraymaling eller kom afklippede grene eller sand og fyrfadslys i dem.

  Lidt grønt på bordet, et par flotte servietter eller en lyskæde kan også gøre underværker på et bord.

  Budget til en billig fest

  Lad os antage, at du skal holde en fest for 30 personer, så kan du altså holde fest for blot 9.300 kr.

  Det svarer altså til 310 kr. per gæst inkl. lokale, mad, drikkevarer og pynt!

  Til sammenligning vil en selskabsmenu på en restaurant ofte koste omkring 400 kr. per person uden drikkevarer og 600 kr. med drikkevarer.

  Så ja, det er muligt at holde en billig fest på budget, som stadig bliver et brag af en fest!

  PosteringBeløb
  Festlokale for 2 døgn
  (inkl. service)
  1.800 kr.
  Mad
  (150 kr. per kuvert)
  4.500 kr.
  Drikkevarer2.500 kr.
  Pynt500 kr.
  I alt 9.300 kr.