At skrive en konfirmationssang kan være en udfordrende opgave. Der er mange ting at tage højde for, og det kan være svært at finde på noget, der både er personligt, rørende og sjovt på samme tid. Men fortvivl ej, for her kommer fem gode råd til at skrive en unik konfirmationssang, der vil imponere både konfirmanden og gæsterne.
1. Gør Sangen Personlig
Den vigtigste ting ved en konfirmationssang er, at den er personlig. Du skal tage udgangspunkt i konfirmandens liv, personlighed og interesser, og sørge for at inkludere så mange personlige detaljer som muligt. Tænk over de minder, du har med konfirmanden, og brug dem som inspiration til sangen.
Du kan bl.a. tænke over følgende ting, når du skal skrive sangen:
- Fritidsinteresser og hobbyer
- Venner og kæreste
- Store oplevelser i konfirmandens liv (flytte, få en lillesøskende, første job, starte på efterskole…)
- Film og serier
- Musik
- (Computer)spil
- Barndomsminder
- Hverdagen
Det kan være en god idé, at begynde at lave små noter og stikord om konfirmanden i god tid inden du begynder at skrive sangen. På den måde undgår du at skulle finde på nogle ting under tidspres. Begynd gerne med at samle stikord 2 uger inden, du skriver sangen.
2. Vælg Den Rigtige Melodi
Valget af melodi er også vigtigt, når du skriver en konfirmationssang. Det er en god idé at vælge en melodi, som er kendt og let genkendelig, så gæsterne kan synge med. Men det er også vigtigt at vælge en melodi, som passer til teksten og stemningen i sangen. Eller måske der er en melodi, der er helt speciel for konfirmanden?
Bud på melodier til konfirmationssangen:
- I en kælder sort som kul
- Kald det kærlighed
- Den lille frække Frederik
- Jeg ved en lærkerede
- Oles nye autobil
- Der bor en bager
- Mariehønen Evigglad
- Vi lister os afsted på tå
Du finder mange melodier blandt kendte børnesange. Se f.eks. om du kan bruge nogle af disse:
3. Lav En God Struktur
Det er vigtigt at have en god struktur, når du skriver en konfirmationssang. Det kan være en god idé at dele sangen op i vers, hvor hvert vers fokuserer på en bestemt del af konfirmandens liv. Gå evt. kronologisk til værks, hvis sangen handler om forskellige perioder i konfirmandens liv.
Når du har valgt melodien, vil det være en god idé at se på, hvordan versene er bygget op, så du kan efterligne dette. Det handler om alt fra antal stavelser til rim.
Lad os se på et eksempel:
“Den lille frække Frederik,
som elsker sjov og mekanik,
har købt en bil og kører nu,
og si’r babu, babu, babu.”
Her kan du se at hver linje f.eks. har 8 stavelser. Derudover rimer linje 1 og 2 med hinanden og linje 3 og 4 – også kaldet AABB-rim.
Et bud på en omskrevet tekst kunne altså være:
“Vi rigtigt feste skal i dag,
med kirke, gaver og et flag,
Marie er vor’ konfirmand,
så lad os synge alle mand.”
Afhængig af hvilken melodi, du har valgt, vil melodien muligvis ligge op til, at du kan inkludere en omkvæd, som gentages mellem hvert vers og binder sangen sammen. Det er ofte sjovt, da gæsterne hurtigt lærer denne del af konfirmationssangen og dermed nemmere kan skråle igennem på denne del.
4. Tag Dig Tid
Tag dig god tid til at skrive din konfirmationssang. Det er langt de færreste der formår at skrive selskabssange på en eftermiddag. Det kræver både kreativitet og tålmodighed.
Så find dine noter og stikord frem, som du har brugt de sidste par uger på at notere og læs dem stille og roligt igennem. Hvad er sjovest, mest relevant og måske lidt pinligt?
Lyt til et par forskellige melodier og vælg en, som du tænker, passer godt til den stemning, du har i tankerne. Husk også at tænke over, om gæsterne kender melodien. Begynd lige så stille at lave små sætninger og rim baseret på melodien. Det er ikke sikkert, at du ender med at bruge alt det, du skriver i første omgang.
At skrive en konfirmationssang skal ikke være en sur pligt. Så hvis det pludselig bliver lidt for svært, så læg det fra dig og se på det igen et par timer eller dage senere. Efter et par gange har du med sikkerhed et rigtig godt udgangspunkt.
Bagefter er det med at øve, og synge sangen højt, så du kan høre, om det lyder godt, eller om man snubler over ordene. Så er det bare et lave et par små rettelser, og vupti – så har du en personlig og unik konfirmationssang!

5. Præsentation Af Sangen
At lave en sangskjuler til konfirmationssangen er den perfekte måde at præsentere sangen på, når tiden er inde til at synge den til konfirmationen. Det er ofte en sjovere og mere underholdene måde at træde ind i festlokalet på, når man kan bære på en fin sangskjuler.
At lave en sangskjuler kan lyde omstændigt, hvis man ikke er det helt store krea-menneske, men bare rolig – det behøver slet ikke være så omfattende.
Når du skal lave en sangskjuler, er det en god idé enten at tage udgangspunkt i noget personligt for konfirmanden eller bruge melodien som reference.
Går konfirmanden op i sport, kunne du måske købe en pokal, hvor du kan putte de rullede sange i. Er konfirmanden vild med pizza, kan du lægge sangene i en pizzabakke. Eller hvad med nogle rengjorte Nutella-glas, hvis dét lige er sagen?
Og vil du hellere tage udgangspunkt i melodien, så kan du f.eks. klippe sangene i hjerteform, hvis du bruger “Kald det kærlighed”. Eller hvad med at putte sangene i en små hjemmelavede pap-biler, hvis du går med “Oles nye autobil”?
Med disse fem gode råd er du godt på vej til at skrive en unik og mindeværdig konfirmationssang, som konfirmanden og gæsterne vil elske. Så tøv ikke med at komme i gang – og husk, at det vigtigste er, at sangen kommer fra hjertet. Hvis du slet ikke kan få en sang til at fungere, kan et alternativt musikindslag være en sjov musikquiz til konfirmanden.