Guide til 30 Års Fødselsdag

30 års fødselsdag
Indhold

  Der er ofte mange følelser forbundet med at ramme sin 30 års fødselsdag. Mange synes ofte de kun lige er fyldt 25, og at det slet ikke kan passe, de nu er blevet så “gamle”. Men er der nogen bedre måde at tage afsked til 20’erne end ved at holde et brag af en 30 års fødselsdagsfest?

  En 30 års fødselsdag kan fejres på mange forskellige måde alt afhængig af, hvad man lige er til. Skal det være den store fest med både venner og familie, hvor den får hele armen? Eller måske en mindre fest med de nærmeste med fokus på hygge og nærvær?

  Overvejelser inden den gode fest

  Inden planlægningen for alvor kan gå i gang, er der nogle forskellige helt overordnede overvejelser, du skal have gjort dig.

  • Hvem skal med til festen?
  • Hvor skal festen holdes?
  • Skal der være mad til festen?

  Disse overvejelser vil i høj grad hjælpe dig med at sætte skub i planlægningen af din 30 års fødselsdagsfest – og selvfølgelig vil der opstå en lang liste over andre ting, du også skal tage stilling til, men når der er styr på de ovenstående, er du godt på vej!

  Du kan evt. finde en huskeliste til festen her.

  Lokale til 30 års fødselsdag

  En 30 års fødselsdagsfest er fed, uanset hvor du holder den, men stedet har ofte en betydning for den stemningen festen skal være præget af.

  Man kan sagtens vælge at holde festen hjemme, hvis man har plads til alle gæsterne. Det kan enten være, hvis man har en gildesal, en stor stue eller en god garage. Skal din fødselsdagsfest stå om sommeren kan du også vælge at leje et telt og holde festen i haven. Det vigtigste er dog, at alle gæster kan være i samme rum – så bliver festen nemlig sjovest for alle parter!

  Har du ikke lyst eller plads til at holdes festen hjemme, er det oplagt at booke et festlokale. De kan normalt lejes for et relativt beskedent beløb, og der er ofte service til hele festen, gode toiletfaciliteter og et køkken, man kan bruge til at lave maden eller opvarme mad fra en leverandør. Du kan nemt finde og booke festlokaler i hele Danmark på Nuento.

  Se et lille udpluk af Nuentos festlokaler nedenfor.

  Mad til fødselsdag

  Beslutter du dig for at gæsterne også er inviteret til middag, skal du have fundet den helt perfekte menu til festen.

  Menuen er helt op til dig – det er trods alt din 30 års fødselsdagsfest! Men det kan nogle gange være lidt svært at lægge sig fast på menuen til sådan en fest. Uanset hvad er det i hvert fald en god idé at planlægge menuen i god tid, så du er sikker på at kunne få fat i de rigtige madvare eller så du kan nå at bestille maden udefra.

  Når man holder en større fest, stiger sandsynligheden også for at der er en allergiker, vegetar eller anden type kostrestriktion blandt gæsterne. Det skal du selvfølgelig være opmærksom på. Heldigvis har de fleste madleverandører ofte alternativer der kan bruges, så alle gæster får mad til festen.

  Populære fødselsdagsmenuer

  Det er svært at sige, hvad det populære valg er til fødselsdagen. Det afhænger nemlig meget af årstid, hvilken type fødselsdag man vil holde, og hvilken mad man selv er mest til.

  Et sjovt valg til den ugifte 30-årig er en menu, som indeholder peber. Det kunne f.eks. være en lækker peberbøf eller en god pebersovs?

  Du kan også vælge at få en foodtruck ud til din fest. Det er en sjov gimmick til festen, der giver gæsterne en sjov oplevelse. Foodtrucks kan både bruges til selve aftensmaden, desserten, natmaden eller noget andet, der passer bedre til din fest. På Nuento finder du både foodtrucks der laver lækre burgere, friskbrygget kaffe, lækre desserter og meget mere. Du kan læse mere om foodtrucks til festen her.

  Andre gode bud på mad til en 30 års fødselsdag er helstegt pattegris eller en lækker buffet, som er et hit som de fleste. Du kan bestille helstegt pattegris med buffet direkte på Nuento, find helstegt pattegris her.

  Begå ikke samme fejl som mange andre

  Mange begår tit den fejl at vente med at bestille mad til de er nogenlunde sikre på antallet af gæster. Men det behøver du ikke vente med, når du bestiller mad til festen på Nuento. Vi har nemlig gjort det muligt at ændre eller helt afbestille ordren frem til 7 dagen inden festen skal afholdes.

  Det betyder, at du kan bestille mad et par måneder inden festen, så du er sikker på at leverandøren kan levere din favoritmenu. Skulle der så komme flere eller færre gæster end originalt planlagt, så ændrer du bare ordren. Og står du pludselig og skal aflyse festen, så kan du bare afbestille maden frem til en uge inden festen.

  Invitér gæsterne

  Et spørgsmål der ofte opstår når man planlægger sådan en 30 års fødselsdagsfest er, hvornår man sender invitationer ud til en rund fødselsdag? Vi anbefaler at du senest inviterer gæsterne 6 uger inden, og det er en god idé at invitere folk allerede 3 måneder inden, så der er større sandsynlighed for at flest muligt kan deltage.

  Engang var det mest normale at sende en fysisk invitation. Og det er da klart, at der er noget specielt og hyggeligt ved at tjekke postkassen og se, at der rent faktisk ligger noget i den! Flere og flere bruger dog efterhånden også Facebook til at invitere gæster, hvor man bare opretter en begivenhed og inviterer gæsterne. Og skulle der nu være nogle gæster, der ikke er på Facebook, så kan de jo bare få en SMS, e-mail eller et lille opkald.

  Pynt til festen

  Nogen hader det, andre elsker det! Pynt til festen kan både gøres utrolig enkelt og nemt til de der absolut hader at bruge tid, kræfter og penge på det, mens det kan gøres overdådigt, vildt og prangende til dem der elsker det.

  Pynt til en 30 års fødselsdagsfest kan komme i alverdens former. Det kan både være lys, balloner eller bare flotte servietter.

  En nem måde at pynte et lokale kan være ved at sætte nogle levende lys på bordene, hænge et par enkelte lyskæder op, købe nogle festlige servietter eller sætte nogle vimpler i loftet. På den måde kan du nemt, billigt og hurtigt få ethvert lokale til at leve op.

  Er du mere typen, der elsker at gå all-in på pynt kan du overveje heliumballoner, ballonbuer, tyl og lyskæder i loftet, store blomsterdekorationer eller lave en farverig selfie-station.

  Temafest

  Du kan også vælge at din fødselsdagsfest skal have et bestemt tema, som skal være gennemgående for festen. Bud på temaer kunne være Hollywood, casino, Disney, afterski, og mange flere!

  En oplagt mulighed for din 30 års kunne være en 90’er-fest med en masse farverig pynt og alt den bedste musik fra tiden. Og så kunne man jo også bede folk komme påklædt i bedste 90’er-stil!

  30 års fødselsdagsfest

  Peber til 30 års fødselsdag

  Hvorfor giver man egentlig peber til en 30 års fødselsdag? Og hvorfor kalder man det en pebersvend eller pebermø?

  Du har sikkert hørt at man giver peber, hvis fødselaren er ugift og fylder 30 år. Men hvorfor gør man overhovedet det? For at finde svar på det, skal vi tilbage til 1500-tallet, hvor øgenavnet “pebersvend” opstod.

  Øgenavnet “pebersvend” opstod i 1500-tallet og blev oftest brugt om handelsfolk, der solgte krydderier fra fjerne lande. Sælgerne var ofte ude at rejse i lange perioder af gangen. Det gjorde det svært for dem at gifte sig, og mange nåede derfor at fylde 30 år før de giftede sig – hvilket ikke var normalt blandt den resterende befolkning dengang. Derfor fik handelsfolkene øgenavnet “pebersvend”, og senere begyndte man at kalde en ugift 30-årige kvinde for en “pebermø”.

  Nu er der tradition for at en pebersvend eller pebermø får peber på sin 30 års fødselsdag. Det gøres på mange forskellige måder og afhænger ofte af stemningen i vennegruppen. Nogle får kilovis af peber hældt ud over sig mens andre nøjes med gaver inspireret af peber.