Alt Om Kobberbryllup & Traditioner Til Kobberbryllup

·

Kobberbryllup og traditioner til kobberbryllup
Indhold

  Hvad Er Et Kobberbryllup?

  Når et ægteskab har holdt i 12,5 år, fejrer vi i Danmark kobberbryllup. Det er et af de helt store milepæle sammen med sølvbryllup og guldbryllup, og det fejres ofte med diverse festligheder.

  Kobberbrudeparret holder ofte fri, hvis kobberbrylluppet falder på en hverdag. Derudover har parret ofte på fornemmelsen, at de skal overraskes på den ene eller den anden måde i forbindelse med deres kobberbryllup.

  Kobberbryllup er ikke noget, som fejres over hele verden. Det er faktisk en tradition, som kun fejres i de skandinaviske lande og i Holland.

  Traditionen om kobberbryllup startede i omkring 1900-tallet og har siden hængt ved og været en festlig begivenhed, som mange ægtepar ser frem til.

  Kobberbryllup Traditioner

  Ligesom der er en række traditioner til et bryllup, finder du også en masse traditioner til kobberbrylluppet.

  Det kan være svært at holde styr på alle de traditioner, der er til sådan en fest – specielt hvis det er første gang, man selv skal være involveret i det.

  Morgenvækning

  Morgenvækning er en af det helt store traditioner til kobberbryllupper.

  Traditionen tro skal kobberbrudeparret overraskes af børn, familie, venner, naboer og muligvis også kollegaer, som er mødt op foran parrets hjem og er klar til at vække dem med sang. Det gøres ofte ved 7-tiden, så de syngende gæster kan komme på arbejde efter morgenhyggen.

  Ofte vælger arrangørerne at hyre et lille hornorkester, der kan spille musik, mens gæsterne synger et par sange.

  Typisk vil man synge tre sange:

  • I østen stiger solen op
  • Det er så yndigt at følges ad
  • Morgenserenade (Katinka, Katinka luk vinduet op)

  Man går i gang med at synge og spille og efter et vers eller to, vil parret dukke op i vinduet eller i døren og spille overrasket.

  I nogle tilfælde vælger arrangørerne også at fravælge det musikalske indslag og vække parret med larm fra grydelåg i stedet.

  Æresport

  Æresporten til et kobberbryllup er ofte mere atypisk end de typer æresporte, man ser til bryllupper, sølv- og guldbryllupper.

  Ved 12,5 år laver man nemlig kun en halv æresport! Det kan gøres på forskellige måder. Enten er den halv i højden og går dermed kun til omkring hoften, ellers går den kun halvvejs rundt om døren.

  Æresporten bliver ofte lavet af parrets børn, nære venner eller noget tæt familie og bliver placeret foran deres hoveddør.

  Æresporten er ofte pyntet med grønne planter og blomster. Ifølge nogle traditioner skal man også pynte æresporten med grøntsager til kobberbrylluppet. Nogle vælger derudover også at finde nogle fine elementer, der skal spraymales i kobberfarve.

  I midten af æresporten hænges et fint lille skjold eller hjerte med parrets navne og hvor længe de har været gift. Skjoldet/hjertet er gerne i kobberfarve i dagens anledning, men mange er også begyndt at bruge træ og gravere teksten i træet.

  Sammen med æresporten er der ofte sat en husfred og en brændende kærlighed – altså blomsten og ikke retten. Derudover kan man være heldig og få fat i nogle af parrets gamle sko og spraymale dem kobberfarvet og sætte dem sammen med æresporten.

  Æresporten sættes op aftenen inden kobberbrylluppet af dem, som har lavet den. Man plejer at vente til parret er gået i seng, selvom parret ofte har en god mistanke om, hvorfor det larmer ude foran hoveddøren.

  Nogle vælger at sætte lidt drikkevarer ud til hoveddøren, så arrangørerne har lidt at hygge med, mens æresporten bliver sat op.

  Det er vigtigt, at parret ikke selv ser eller går gennem æresporten før deres kobberbryllupsdag! Det er altså meningen, at det først er til morgenvækning, at parret kommer ud og ser æresporten.

  Morgenmad

  Efter morgenvækningen er det kotume, at de syngende gæster bydes indenfor til morgenmad og kaffe.

  Igen forventes det ikke, at parret selv står for noget, og derfor har arrangørerne selv købt morgenbrød, pålæg, kaffe og muligvis også engangsservice, hvis man bliver mange til morgenvækning.

  Hvis I er rigtig mange, og det kan virke lidt uoverskueligt at skulle sørge for at brygge kaffe til så mange gæster, kan man med fordel booke en kaffevogn, der kan komme ud og servere friskbrygget kaffe til de mange gæster.

  Festen

  Der er ofte tradition for, at kobberbrudeparret holder en større fest i forbindelse med deres kobberbryllup – og ja, modsat traditionerne til morgenvækningen, så er festen altså noget parret selv skal arrangere.

  Festen plejer at være i weekenden i den uge, hvor parret fejrer kobberbryllupsdag. Nogle gange er man heldig, at kobberbrylluppet falder en fredag eller lørdag, og så vil festen ofte ligge samme dag.

  Inden sådan en stor fest skal stables på benene, er det en god idé at danne sig et overblik over, hvad man skal huske til festen.

  Festlokale Til Kobberbryllup

  Nu skal festen stiles på benene, og det er ved at være tid til at finde det helt perfekte sted, der kan danne rammerne for festlighederne.

  Mange vælger at leje et festlokale, der kan rumme det antal gæster, som der skal inviteres til festen – det kan være alt fra 20-30 gæster til den helt store fest med mere end 100 gæster.

  Her kan du søge mellem mere end 100 festlokaler over hele landet og finde det helt perfekte lokale til din kobberbryllupsfest.

  Nedenfor ser du f.eks. et skønt lokale på Idrætsfabrikken!

  Mad Til Kobberbryllup

  Når der er styr på, hvor festen skal stå, er det ved at være tid til at finde ud af, hvilken mad der skal serveres til festen.

  Mange vælger en klassisk 3-retters menu enten som tallerkenanretning eller buffet.

  Flere og flere vælger også at få en foodtruck ud til kobberbryllupsfesten, da det både er lækkert og et sjovt indslag til festen.

  Uanset hvilken type mad du er på udkig efter, kan du søge blandt et hav af muligheder på Nuento, hvor du kan bestille mad ud af huset til dit kobberbryllup.

  Musik Til Kobberbryllup

  Der skal selvfølgelig også være god musik og godt gang i den til et kobberbryllup!

  Mange vælger at booke en musiker eller et band, der kan spille op til fest – og måske også spille lidt under middagen.

  Hvis du booker et festlokale gennem Nuento, får du mulighed for at få tilsendt en rabatkode til Low-Fi, som er en platform, hvor du kan booke musikerer til din fest.

  Står budgettet ikke lige til at få fingrene i en musiker, kan du selvfølgelig altid betro dig en god playliste til at sætte gang i festen.

  Indslag Til Kobberbryllup

  Ud over at have musik til festen, kan der være mange andre festlige indslag til et kobberbryllup.

  Det ses nogle gange, at kobberbrudeparret holder en lille kort tale til hinanden med kærlige og sjove ord. Det dog sjældent lige så formelt som ved brylluppet, eller hvis der vælges at holde tale til sølv- og guldbryllup.

  Andre familiemedlemmer kan også lave nogle sjove indslag, taler eller sange til parret, som afholdes under middagen.

  Til kobberbrylluppet er stemningen ofte lidt mindre formel, og man kan derfor lave lidt mere humoristiske indslag til festen. Så bare slip fantasien løs!

  Sidst men ikke mindst er det også blevet meget populært og sjovt at have en selfiestation til festen! Der bliver taget en masse sjove billeder af gæsterne i løbet af aftenen – og de bliver selvfølgelig sjovere og sjovere jo senere det bliver.

  Hvis du booker festlokale gennem Nuento, kan du få rabatkode til MySelfie.

  Gave Til Kobberbryllup

  Som gæst kan man have meget svært ved at finde på en gave til kobberbrudeparret.

  Nogle gange kan du være heldig at parret allerede har lavet en lille ønskeliste, som gør det noget nemmere at finde på noget. Andre gange skal du være lidt mere kreativ og selv finde på noget til det skønne par.

  Et par ideer til gaver til kobberbryllup kunne være:

  • Oplevelser parret kan lave sammen (Ophold, biograf, middag osv.)
  • Gaver i kobberfarve (F.eks. skulptur eller boligartikler)
  • God gavekurv m. vin og specialvarer
  • Fotoalbum m. billeder fra de seneste 12,5 år

  Gaverne gives som udgangspunkt til festen og ikke til morgenvækningen. Dog kan parrets børn godt give gaven allerede på selve kobberbryllupsdagen, mens de resterende gæster ikke forventes at medbringe en gave til morgenvækningen.