Ved du, hvordan man knytter ægteskab på den traditionelle danske måde? At navigere i danske bryllupstraditioner kan virke som en labyrint. Fra spændende gamle skikke til moderne tolkninger, hver tradition har sin unikke charme og betydning.
Hvis du planlægger et bryllup og overvejer at inkludere nogle autentiske danske traditioner, er du kommet til det rette sted. Vi har kurateret en guide til de 10 mest almindelige danske bryllupstraditioner for at hjælpe dig med at forstå og vælge, hvilke du vil inkludere i din store dag.
Dyk ned i denne guide og bliv inspireret til at tilføje et strejf af dansk kultur til dit bryllup!
1. Brudeparret Sover Hver For Sig
Natten før den store dag er der tradition for, at brudeparret sover hver for sig. Denne tradition stammer formodentlig tilbage fra dengang, hvor man først flyttede sammen efter brylluppet – og derfor sov man heller ikke sammen før bryllupsnatten.
Overtro siger, at det bringer uheld at forlade samme hus på bryllupsdagen. Derfor er der mange, der vælger at overnatte hos familie natten inden den store dag. Det er en af de helt klassiske bryllupstraditioner.
2. Bruden Følges Op Af Sin Far
En af de traditioner til bryllup, som mange stadig følger, er at bruden følges op ad kirkegulvet af sin far.
Traditionen er egentlig ret forældet og stammer fra dengang faderen gav sin datter væk til manden og hans familie. Heldigvis er det ikke sådan længere, men mange vælger stadig at holde fast i traditionen som et smukt øjeblik mellem far og datter.
Normalt går faderen på højre side af bruden, og når brudeparret går ud af kirken sammen, går gommen til venstre for bruden. Bruden går derfor ind og ud i samme side af kirkegulvet – og det er normalt også her brudens familie sidder.

3. Vielsesringen
Ja, hvilken hånd skal vielsesringen sidde på? Det er faktisk et emne, der er ret diskuteret.
Det korte svar er: Det bestemmer du selv!
For at komme med et længere svar, så mener man, at den skal sidde på højre hånd, da det er højre hånd, man afgiver troskabsløfte med.
Andre mener den skal sidde på venstre hånd, da det siges, at der går en blodåre direkte fra hjertet og ud i ringefingeren på venstre hånd.
4. Noget Gammelt, Noget Nyt, Noget Lånt & Noget Blåt
I denne ene tradition er der egentlig flettet flere traditioner til brylluppet ind – hele 4 bryllupstraditioner.
Man siger, at bruden skal bære noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt på sin bryllupsdag. Men hvorfor skal man egentlig det?
Noget gammelt
Ifølge traditionen skal bruden bære noget gammelt for at symbolisere, at hun aldrig skal glemme sin fortid. Fortiden har nemlig gjort den til den, hun er i dag, og hun skal derfor huske alt det gode fra sit liv og tage det med ind i det nye kapitel af livet.
Mange brude vælger at bære et arvesmykke som noget gammelt. Nogle vælge også at få inkorporeret noget af moderens brudekjole i deres egen kjole.
Noget nyt
At bære noget nyt på bryllupsdagen repræsenterer at bruden nu træder ind i et nyt kapitel af sit liv sammen med sin partner.
Det plejer ikke at være et stort problem for bruden, at finde noget nyt at bære på bryllupsdagen. Det kan jo være alt fra brudekjolen, skoene, smykker, slør eller et strømpebånd. Og så er der selvfølgelig vielsesringen – hvis du da ikke har fået smeltet en gammel ring om.

Noget lånt
Bruden skal derudover bære noget lånt. Ifølge traditionen skal det lånte komme fra en lykkelig gift kvinde, så lykken kan smitte af på det nygifte par. Det lånte må ifølge traditionen ikke komme fra en fraskilt kvinde, da det siges, at det vil bringe uheld i ægteskabet.
Her vælger mange brude at følge traditionen ved at låne noget fra deres mor, et andet nært familiemedlem eller en god veninde. Det kan – ligesom det gamle – være et smykke.
Noget blåt
Sidst men måske en af det mest kendte traditioner til bryllup: “noget blåt”. At bære noget blåt symboliserer evig troskab og loyalitet til brudens partner.
Der er mange forskellige måder at bære noget blåt! De, der ønsker at skjule den blå farve lidt, kan vælge at bære et blåt strømpebånd eller blåt lingeri. Et smykke med en blå sten er også en elegant og diskret måde at inkorporere det blå element.
Det er dog også blevet meget moderne at det blå element spiller en større rolle i brudens outfit. F.eks. kan det være blå sko, en blå taske, blå negle eller blå blomster i brudebuketten.
5. Brudebuketten
En af de store bryllupstraditioner er brudebuketten!
Ifølge traditionen skal brudens kommende ægtefælle stå for at vælge og købe brudebuketten – uden at bruden er med ind over!
Der er dog mange, der vælger, at denne opgave er fælles. En måde at gøre det fælles på og stadig bevare lidt af bryllupstraditionen er ved, at bruden giver sin kommende ægtefælle nogle inspirationsbilleder.
Man ser også oftere og oftere, at man beder alle kvindlige gæster medbringe en blomst til kirken. Inden bruden går ind, bliver gæsternes blomster hurtigt bundet til en fin brudebuket.

Du har sikkert set det i film før: at kaste brudebuketten!
Ifølge traditionen skal bruden kaste brudebuketten ud til selskabets ugifte kvinder. Bruden vender ryggen til kvinderne og kaster brudebuketten. Den kvinde, der griber buketten, er ifølge traditionen den næste, der bliver gift.
Og så ser man jo ofte, at mændene i selskabet “frygter”, at det er netop deres kæreste, der griber brudebuketten.
6. Kys Fra Gæsterne
Og så skal der altså bare kysses! Et bryllup er kærlighedens fest – og der er også rigelig med kærlighed fra gæsterne.
Som brudepar skal man være forberedt på at modtage en masse kys fra ens gæster under middagen.
Der er nemlig tradition for, at når gommen forlader sin plads, f.eks. for at gå på toilet, så må alle mændene i selskabet løbe op og kysse bruden på kinden. Og når bruden forlader sin plads, så er det kvinderne i selskabet, der må rende op og kysse gommen på kinden.
Psst… for at lave lidt sjov, kan man som mandlig gæst tage en rød læbestift med og kysse gommen sammen med de kvindlige gæster. Så er man sikker på, at gommen har et stort læbestift-mærke, når bruden vender tilbage.

7. Kys På Stolene & Under Bordet
En af de typiske danske traditioner til brylluppet er, at brudeparret stiller sig op på stolene og kysser hinanden, når gæsterne slår deres bestik mod tallerknerne.
Vælger gæsterne derimod at trampe i gulvet, skal brudeparret kysse hinanden under bordet.
Du kan godt forberede dig på, at det vil ske et par gange i løbet af aftenen – og du kan godt forvente, at gæsterne nogle gange hurtigt skifter mellem at klirre og trampe, så de kan se jer kravle op og ned af stolene.
8. Brudevals
Brudevalsen er måske en af de mest nervepirrende traditioner til bryllup!
Før klokken slår 24:00 skal brudeparret have danset brudevalsen.
Det plejer at forløbe sig sådan, at brudeparret tager plads på dansegulvet og gæsterne stiller sig udenom i en stor rundkreds. Valsen går i gang, og gæsterne klapper i takt med musikken, mens de lige så stille trækker længere og længere ind mod det dansende brudepar. Til sidst kan brudeparret næsten ikke tage et skridt mere og er helt omringet af alle gæsterne.
Hvis man vil bryde lidt med de almindelige traditioner til bryllup og gøre det lidt mere utraditionelt, kan man vælge at overraske gæsterne med en sjov koreografi og slutte i en almindelig brudevals. En af de ægte dansk bryllupstraditioner.

9. Klippe Strømperne & Rive Sløret I Stykker
Så snart brudevalsen er danset færdig, og gæsterne har omringet jer, starter den næste af de mange traditioner til bryllupper – nemlig at klippe gommens strømper!
En håndfuld af de mandlige gæster løfter gommen og vrider skoene af ham, så de svedige strømper kommer til syne. En af gæsterne har fået fingrene i en saks og klipper spidsen af gommens strømper af.
Så husk lige at pakke et par ekstra strømper med, så du kan skifte efter brudevalsen.
Ifølge traditionen symboliserer dette, at gommen ikke skal “gøre sine hoser grønne” hos andre kvinder – oversat til dansk: gommen skal ikke ud og score andre kvinder nu.
Nogle gange oplever man også, at slipset bliver klippet i stedet for strømperne. Det er nogle gomme dog lidt kede af, og det er derfor vigtigt at gøre det klart, hvis man ikke ønsker, at få klippet sit slips.
Og nu kommer det altså til brudens slør. Det skal nemlig ifølge traditionen rives i stykker af de kvindlige gæster.
At rive sløret i stykker symboliserer nemlig lykke for bruden. Jo flere stykker der rives af sløret, jo lykkeligere skulle bruden blive. Derudover siges det, at det bringer held for gæsterne at tage et stykke af sløret med hjem.
Hvis man vil undgå at få revet sit slør i stykker, skal man sørge for at få meldt dette ud til gæsterne – ligesom hvis slipset ikke skal klippes.
10. Morgengaver
Den sidste af de mange bryllupstraditioner, som vi vil fremhæve her, er morgengaven.
Morgenen efter brylluppet – jeres første morgen som nygifte – giver I hinanden en gave.
Traditionen stammer egentlig fra dengang, hvor bruden ikke automatisk blev mandens arving. Derfor gav manden sin hustru en gave, så hun kunne klare sig, hvis manden skulle gå bort. Det kunne være penge, et stykke land eller andet af høj værdi.
Nu er det dog ikke kun gommen, der giver en morgengave men også bruden, der giver sin mand en gave efter brylluppet.
Traditionen om morgengaver bliver nogle gange misforstået på den måde, at gaverne er nogle, som gommen og bruden åbner om morgenen på bryllupsdagen, før de ses i kirken. Dette er ikke den traditionelle måde at give morgengave på, men det er en sød gestus at hygge sig med inden ceremonien.

Foodtruck til Brylluppet
Nu hvor du er klædt på med alle disse spændende danske bryllupstraditioner, hvorfor så ikke give dine gæster en unik madoplevelse også? Forestil dig at byde på lækker mad serveret fra en charmerende foodtruck. Der et hav af muligheder: Burger, Pizza, Mexicansk, Pølsevogn og meget meget andet!
Bring en fantastisk madoplevelse direkte til din bryllupsfest. Det er nemt, sjovt, og vil give dine gæster en oplevelse de sent vil glemme.
Så, klar til at give dit bryllup det ekstra pift? Tag et kig på vores brede udvalg af foodtrucks og gør din store dag endnu mere uforglemmelig. Hop ind og udforsk alle de lækre foodtruck-muligheder.
Hvis du nu står og mangler en lille huskeliste til de andre ting til festen, kan du finde den her.